Joost Mertens, psychiater

Joost Mertens (1963) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Amsterdam van 1982 tot 1992. Na het arts-examen volgde de dienstplicht bij de Koninklijke Marine (1992-1995). Na een jaar agnio bij de GGZ Helmond volgde de opleiding tot psychiater bij het Vincent van Gogh Instituut (opleider: prof. Dr. W.M.A. Verhoeven, zenuwarts). In 2002 aanvaarde hij de functie van psychiater bij de Koninklijke Marine en werd in 2003 bevorderd tot Kapitein ter Zee Arts. Naast de taken bij de afdeling GGZ binnen de Sociaal Medische Dienst participeerde hij bij onderzoek in het Centraal Militair Hospitaal (dr. E. Vermetten, psychiater).

In 2005 verliet Joost Mertens de Koninklijke Marine voor de functie van psychiater bij het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Van 1 juni 2006 tot 1 mei 2008 was hij aangesteld als ‘eerste geneeskundige’ van de afdeling psychiatrie van het RKZ. Per 1 juli 2008 werkt hij zelfstandig op interimbasis voor diverse instellingen. Per 1 augustus 2009 is hij aangesteld als psychiater en manager zorg van de divisie Neuropsychiatrie / Niet Aangeboren Hersenletsel van Bavo Europoort te Rotterdam.

Naast de algemene (ziekenhuis) psychiatrie heeft Joost Mertens een bijzondere interesse voor de neuropsychiatrische achtergronden van hersenfuncties zoals menselijk gedrag en stoornissen hiervan, bijvoorbeeld door Niet Aangeboren Hersenletsels. Ook op het gebied van stemmingsstoornissen (waaronder de posttraumatische stressstoornis), de ‘medisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ (‘de somatoforme stoornissen’), en slaap- en waakstoornissen heeft hij expertise opgebouwd.

Joost Mertens is lid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van de Geneeskunst, de Orde van Medisch Specialisten, De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek en is Kandidaat Lid van de Nederlandse Vereniging voor Hypnose.
Hij is Member van de International Society for Hypnosis, International Member van de American Psychiatric Association en Member of the European Association of Liaison and Consultation Psychiatry and Psychosomatics.

Huidige bestuursfuncties
- Penningmeester, bestuur afdeling beleidspsychiatrie Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
- Lid expertgroep Niet Aangeboren Hersenletsel bij de Hersenstichting

Joost Mertens is getrouwd en heeft vier kinderen. Plaatselijk is hij actief in het bestuur van het wijkcomité, de hockeyclub en het Christelijk Democratisch Appel (CDA).

Joost Mertens